skivakanties-italie     

Wintersport in ItaliŽ

Misschien nog iets minder bekend als wintersportland dan de traditionele buurlanden maar dat heeft ook weer zín voordelen. Wintersport in ItaliŽ is, zeker in de iets minder bekende gebieden, zeer goed te betalen. Een espresso en een cappuccino kosten de helft van wat het in Nederland kost en dan krijgt u er ook nog een lekker hapje bij van de chef.

Het is lekker rustig op de pistes en de sfeer is heel ontspannen. Geen lange rijen bij het restaurant waar u ís middags wil lunchen, geen stampende housemuziek op de piste en zeker geen voordringers bij de liften. Het is wel overigens wel handig om even uit te zoeken wanneer de Italiaanse schoolvakanties zijn. Vergeet niet dat de Italiaanse pistes er natuurlijk in eerste instantie voor de Italianen zelf zijn. En als die weer naar school gaan, zijn de pistes weer voor u.

ĎGrazie milleÖí

Leer een paar Italiaanse woordjes. Daarmee maakt u indruk op uw maestro di sci. Met per favore en grazie mille bereikt u bij de trotse Italianen meer dan met Ďthank youí. La discesa is de afdaling, gli impianti zijn skiliften en met ĎAvete la carta dei vinií krijgt u in elk restaurant op de piste de wijnkaart voor uw neus.

In ItaliŽ kunt u prachtig langlaufen. Bijvoorbeeld in Cortina dīAmpezzo met de 200 km lange 4-landen-loipen (KarinthiŽ-Oost-Tirol, Zuid-Tirol-VenetiŽ) of de schitterende loipes rondom de Seiser Alm, het trainingsgebied van de nationale teams. Langlaufers met een enorme geldingsdrang kunnen zich bewijzen bij de Pustertalse skimarathon of de Gsiesertal-loop. Een wintersport in ItaliŽ is qua zonzekerheid te vergelijken met bijvoorbeeld Spanje en Portugal. Kijk hier voor Portugal informatie.

Gecombineerde vakantie

Als de temperaturen beginnen te dalen krijgen veel bergbestemmingen een bijzonder charme. De meeste van deze bestemmingen worden omgetoverd tot wintersportgebieden om zo de vakantie op de ski's of het snowboard door te brengen. Veel Nederlanders vertrekken naar ItaliŽ om te genieten van de activiteiten die de Italiaanse bergen te bieden hebben. De algemene bedoeling van een wintersport moge duidelijk zijn: van 's morgens vroeg tot 's avonds laat de verschillende pisten eigen maken en na een drukke dag lekker aprŤs-skiŽn. Natuurlijk zijn er ook mensen die ervan houden om niet de hele dag op de piste te staan maar de vakantie willen combineren met andere activiteiten. Onderstaand vindt u ideeŽn om de vakantie door te brengen zonder voortdurend op ski's te staan.

Winters ItaliŽ

Men kan ook op een andere manier van de wonderen van de winter genieten. Zo zijn er naast het sporten ook andere activiteiten die men in de winter kan doen. In de winter worden de Italiaanse landschappen omgetoverd tot een winterwonderland, een lust voor het oog. Die reden alleen al is een motivatie om de pistes een keer achterwege te laten en de verschillende steden in het Noorden van ItaliŽ te gaan bezoeken. Het is hierbij echter belangrijk om goed ingepakt op pad te gaan omdat men tijdens de wintermaanden geen tropische temperaturen mag verwachten in Noord- ItaliŽ. Zelfs populaire toeristische bestemmingen zoals de heuvels van Toscane, VenetiŽ, Florence en UmbriŽ kunnen gedurende de wintermaanden bedekt zijn onder een pak sneeuw.

De winter is ook de juiste tijd voor vele soorten culturele evenementen en voorstellingen in elegante historische theaters van ItaliŽ. Van de grote steden in het land hebben Rome en Napels het meest milde winterse klimaat. In Napels staat het feest van het licht centraal tijdens de winterperiode. Veel touristen komen naar het eiland om Kerstmis te vieren en de vele kerstmarkten te bewonderen. Rome is erg populair op Kerstavond vanwege de bekende nachtmis in Vaticaanstad op het St. Pietersplein, waar je overigens ook een grote kerststal met levensgrote figuren vindt. Alles wordt uit de kast gehaald voor het grote feest en de hele stad ademt in de donkere dagen van december een gezellige kerstsfeer uit. Een ander voordeel van het winterseizoen in de grote steden zijn de prijzen. Omdat de winter niet als hoogseizoen geldt zal men een kleiner publiek aantreffen in de steden, hierdoor zijn de prijzen aantrekkelijk toegangbaar. Ditzelfde geldt overigens voor nieuwjaar en het Italiaanse carnaval in februari.

Voor degenen die tijdens de winter toch op zoek zijn naar wat bovengemiddelde winterse temperaturen, in het zuiden van het land zijn er nog altijd genoeg prachtige steden te bezoeken. Alleen al de reis naar het zuiden is een hele belevenis. Milaan, Bologna, Arezzo, Rome, Napels, PompeÔ en SiciliŽ zijn allen schitterende steden om te bezoeken, of het nu zomer of winter is. Een vroege winterse zonsondergang betekent meer tijd om te genieten van de steden in het donker. In veel Italiaanse steden zijn de historische monumenten gedurende de nacht verlicht en dus is een wandeling door een stad als Florence, Sienna, Pisa of VenetiŽ erg romantisch en zorgt het voor de mooiste panorama's.

Denk ook aan de voorbereiding

Wanneer men zich voorbereid op een bezoek in de zomer hoeft men minder spullen mee te nemen. Wanneer het om een wintervakantie gaat, geldt het tegenovergestelde. Er zijn vele zaken die ingepakt moeten worden gezien de winterse temperaturen. Een uitgebreide versie van voorbereiding vind je hier. Wanneer je met de auto reist moet de auto van tevoren worden nagekeken, dit geldt voor elke lange reis. Vergeet ook zeker niet om de auto te voorzien van geschikte winterbanden en de bijpassende sneeuwkettingen mee te nemen. Want vergeet niet, een goede voorbereiding is het halve werk.